ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ (…συνέχεια)

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ

 

ΜΕΙΝΕΤΕ ΗΣΥΧΟΙ: ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ

    Μέχρι στιγμής, έχουμε μιλήσει για το πώς πρέπει να επιβραδύνετε και να είστε παρόντες καθώς και να κατεβαίνετε στο επίπεδο του παιδιού μας και να κάνετε βλεμματική. Αφού έχετε πάρει το κολάι από αυτά … τώρα είναι η ώρα να …

 παραμείνετε ήσυχοι.

 

Ναι. Ήσυχοι.

Περιμένετε, ΤΙ; Πώς μπορεί το παιδί μου να μάθει να μιλά αν δεν μιλάω εγώ;

    Το ξέρω. Ακούγεται περίεργο στην αρχή, αλλά υπόσχομαι ότι θα έχει νόημα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνετε είναι να σταματήσετε να μιλάτε στο παιδί σας και να αρχίσετε να ακούτε το παιδί σας.

Αλλά το παιδί μου δεν μιλάει! Πώς μπορώ να το ακούσετε αν δεν λέει τίποτα;

    Πιστέψτε με, το παιδί σας λέει κάτι, ακόμα κι αν δεν μιλάει καθόλου. Μπορεί να μην χρησιμοποιεί λέξεις για να επικοινωνήσει(ή πολύ λίγες) ΑΛΛΑ επικοινωνεί. Αν περιμένετε να ακούσετε μόνο λόγια από το παιδί σας, θα έχετε χάσει την ευκαιρία να παρατηρήσετε τη πραγματική επικοινωνία με το παιδί σας με αποτέλεσμα να χάνετε και ευκαιρίες για να του απαντήσετε και κατάλληλα.

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ

     Τώρα που έχετε μια ιδέα σε ποιο είδος επικοινωνίας είναι το παιδί σας, είναι καιρός να κατέβουμε στο επίπεδο του παιδιού σας μέσα από μια δραστηριότητα που απολαμβάνει (παιχνίδι!) και … να μείνετε ήσυχοι. Θέλω να παραμείνετε σιωπηλοί και να παρακολουθήσετε το παιδί σας. Παρακολουθήστε τις επικοινωνιακές του δεξιότητες οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνουν λόγια. Προσέξτε με τι παίζει, τι φαίνεται να του τραβάει το ενδιαφέρον, και τι δεν φαίνεται να το ενδιαφέρει . Προσέξτε τη γλώσσα του σώματος του καθώς και τη βλεμματική επαφή.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ

     Είναι τόσο σημαντικό να αρχίσετε να παρακολουθείτε αυτή τη μη λεκτική επικοινωνία στο παιδί σας . Εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους το παιδί σας μπορεί να επικοινωνεί με εσάς ΧΩΡΙΣ λέξεις ( ακόμα κι αν είναι λεκτική ) .

 • Περνάει πολύ χρόνο παίζοντας / παρατηρώντας κάτι . Έτσι σας δείχνει πως αυτό το πράγμα με το οποίο παίζει/παρατηρεί είναι πολύ ενδιαφέρον . Ακόμα κι αν δεν έχει ακόμη μιλήσει γι’αυτό … οι ενέργειές του αυτές σας μαρτυρούν το πως αισθάνεται και τι του αρέσει .
 • Χαμογελάει.
 • Προσπαθεί να πιάσει/φτάσει κάτι.
 • Γυρίζει προς κάτι που είδε, άκουσε, μύρισε.
 • Άλλες κινήσεις του σώματος : Υπάρχει ένα πολύ ωραίο βίντεο όπου μία μητέρα σπρώχνει το παιδί της στην κούνια!Κάθε λίγο σταματάει περιμένοντας από το παιδί της να ζητήσει να το κουνήσει κι’ άλλο αλλά χάνει την επικοινωνιακό σημάδι που χρησιμοποιεί το παιδί, όπου την ώρα που καταλαβαίνει ότι θα σταματήσει η κούνια κουνάει το πόδι του μπρος-πίσω. Γι’αυτό θα πρέπει να ακούτε όχι μόνο με τα αυτιά αλλά και με τα μάτια.
 • Κοιτάζοντας σας.
 • Κοιτάζοντας κάτι , μετά κοιτάζοντας εσάς , και στη συνέχεια, κοιτάζοντας πίσω στο αντικείμενο και πάλι(κοινή προσοχή).
 • Κάνοντας χειρονομίες.

Υπογραμμίζοντας

    Εδώ είναι μερικές μη λεκτικές επικοινωνιακές μέθοδοι που απαιτούν κάποια ακρόαση με τα αυτιά αν και δεν περιμένουμε ακόμα να ακούσουμε * λόγια * : 

 

 • Φωνούλες: χαρούμενες ή δυσαρέσκειας . Είτε επικοινωνεί με πρόθεση είτε όχι … οι ενέργειες αυτές θα σας πουν περισσότερα για τα ενδιαφέροντά του και αυτό που του αρέσει / δεν του αρέσει .
 • Γελώντας: Μάλλον είναι ευτυχισμένο και απολαμβάνει τη δραστηριότητα
 • Μπαμπάλισμα (ακούστε πολύ προσεκτικά το μπαμπάλισμά του): Συχνά μπορείτε να πείτε εάν ένα παιδί είναι χαρούμενο, λυπημένο, απογοητευμένο ή σε σύγχυση από το τρόπο που μπαμπαλίζει.

 **ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ**

Advertisements

Posted on 02/04/2014, in ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: